Młodzież pod okiem mistrza uczyła się sztuki barmańskiej
Aperitify i digestify przyrządzali uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie. A wszystko to pod okiem mistrza z Akademii Kelnerskiej.
Aperitify i digestify przyrządzali uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie. A wszystko to pod okiem mistrza z Akademii Kelnerskiej.
Specjalne warsztaty z zakresu zawodu barman/sommelier odbyły się wczoraj. Uczestniczyli w nich uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz technikum obsługi turystycznej. O rodzajach, technikach i historii przygotowywania drinków opowiadał Grzegorz Górnik z Akademii Kelnerskiej. On również pokazał jak miksuje się napoje i jak przygotować oryginalne drinki zgodnie ze sztuką barmańską. Młodzież nauczyła się też prawidłowo otwierać oraz podawać wina.
Jednak nie tylko praktyka była ważna podczas tych warsztatów. Jak informuje Elżbieta Sell, organizator spotkania, uczniowie ZSEU dowiedzieli się wiele o kulturze spożywania napojów i zgubnych skutkach picia alkoholu. - To na pewno niezapomniana lekcja, która pokazała, że ten zawód wymaga dużej wiedzy i niespotykanych umiejętności oraz systematycznego doskonalenia. Profesjonalny barman/sommelier to showman, artysta o wysokiej kulturze osobistej – podkreśla Elżbieta Sell.
Na koniec uczestnicy kursu otrzymali certyfikaty.
fot. ZSEU Żychlin