Skocz do zawartości
Polska

Wybory 2024: Wybór prezydenta Konina zależy od tych, którzy... pozostaną w domach

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plWiadomościSokowirówka czy wyciskarka - co wybrać?

Sokowirówka czy wyciskarka - co wybrać?

Materiał promocyjny

Dodano:
Sokowirówka czy wyciskarka - co wybrać?

Schemat zdrowego odżywiania podkreśla wagę owoców i warzyw w naszym codziennym menu. To one dostarczają nam niezbędnych witamin i minerałów, a te pierwsze dodatkowo pozwalają zaspokoić ochotę na "coś słodkiego". Owoce i warzywa powinniśmy jeść pięć razy dziennie. Nic również nie stoi na przeszkodzie, by je... po prostu pić. Owocowe, owocowo - warzywne i warzywne soki to doskonała alternatywa dla przekąsek stałych. Ten trend doskonale rozszyfrowują przedstawiciele branży gastronomicznej, oferując swoim klientom soki ze świeżych owoców i warzyw. Aby jednak można było podać doskonały sok (lub inny napój ze świeżymi owocami i warzywami w roli głównej), niezbędne jest wyposażenie punktu gastronomicznego w nowoczesne sokowirówki i/lub wyciskarki. Czym różnią się te dwa urządzenia? Jak wybrać idealny sprzęt i gdzie go kupić?

Sokowirówka a wyciskarka - różnice

Nowoczesna sokowirówka to urządzenie, dzięki któremu możemy w łatwy i szybki sposób uzyskać dość klarowny, wodnisty sok z charakterystyczną pianką na górze. Dzięki sokowirówce przygotujemy soki mocno wodniste, które doskonale zaspokoją pragnienie i będą świetnym dodatkiem do śniadania, obiadu czy kolacji. Zadaniem sokowirówki jest wyciskanie soków przede wszystkim z twardych owoców i warzyw, przy jednoczesnym oddzielaniu go od miąższu. Sokowirówki dedykowane gastronomii pracują szybko (to urządzenia szybkoobrotowe) i bardzo wydajnie, są intuicyjne w obsłudze i praktycznie bezawaryjne.

Zobacz dostępne sokowirówki barmańskie: https://www.goga-gastro.pl/category/akcesoria-barmanskie-sokowirowki

Wyciskarka to z kolei urządzenie, dzięki któremu z łatwością przygotujemy sycące soki, pełne pysznego miąższu, z aromatycznymi dodatkami w postaci zielonych warzyw liściastych. Wyciskarka wolnoobrotowa pozwala na przygotowywanie gęstych soków zarówno z twardych, jak i miękkich warzyw i owoców (nawet bananów!), a także m.in. z orzechów, migdałów, ziół i zielonych liści większości warzyw.

W tej kategorii produktów znajdziemy wyciskarki ręczne do wybranych owoców i warzyw (najpopularniejsze to wyciskarki do cytrusów) oraz wyciskarki elektryczne (różnej wielkości i wydajności, przeznaczone wyłącznie do użytku domowego i profesjonalne, barmańskie wyciskarki gastronomiczne) i wyciskarki elektryczne automatyczne (sprawdzające się również jako urządzenia samoobsługowe dla klientów).

Sprawdź pełną ofertę wyciskarek do owoców: https://www.goga-gastro.pl/category/akcesoria-barmanskie-wyciskarki

Jakie urządzenie wybrać dla gastronomii?

Sokowirówka czy wyciskarka? Aby odpowiedzieć sobie na pytanie o to, które urządzenie wybrać do naszego punktu gastronomicznego, musimy zastanowić się nad tym, jakie soki, z jakich owoców i warzyw będziemy przygotowywać najczęściej. Czy mają one być dodatkiem do innych produktów i dań, czy samodzielnym i sycącym sokiem, który idealnie sprawdzi się w roli zdrowej przekąski, drugiego śniadania lub podwieczorku. Klarowne i wodniste soki uzyskamy stosując sokowirówkę, która dodatkowo będzie dość szybka i efektywna, co pozwoli na ekspresowe przygotowanie sporem liczny napojów.

Z kolei gęste, sycące soki z miąższem owoców i warzyw, z dodatkiem zielonych warzyw liściastych (z natką pietruszki, szpinakiem, jarmużem czy miętą sokowirówka raczej sobie nie poradzi) uzyskamy sięgając po wyciskarkę wolnoobrotową.

Podstawową sprawą jest oczywiście bezpieczeństwo. Urządzenia powinny pochodzić od sprawdzonych i doświadczonych producentów. Każdy element wyposażenia gastronomii musi spełniać wyśrubowane normy, dzięki którym możemy mieć pewność, że przygotowane z jego pomocą produkty spożywcze (w tym soki, oczywiście!) będą nadawały się do spożycia.

Ponadto wysokiej jakości sprzęt będzie również przekładał się na bezpieczeństwo pracy i pracowników obsługujących dane urządzenie - zgodnie z przeznaczeniem, instrukcją oraz wszelkimi regułami przygotowywania żywności. Baczną uwagę należy zwrócić także na parametry urządzenia, jego wydajność oraz dodatkowe funkcjonalności, które mogą podnosić jakość usług oraz smak przygotowanych produktów.

Gastro Master, czyli wyposażenie dla mistrzów gastronomii

Gastro Masters to hurtownia gastronomiczna oferująca najwyższej jakości, specjalistyczne wyposażenie, urządzenia i sprzęty dla małej i dużej gastronomii. W ofercie hurtowni dostępne są wyłącznie produkty renomowanych marek, spełniające wszystkie niezbędne normy i wymogi. Niezależnie od profilu działalności - każdy właściciel firmy działającej w branży gastronomicznej, korzystając z oferty na , będzie mógł kompleksowo urządzić swój lokal lub sieć lokali. Ale to nie wszystko! Gastro Masters proponują również leasing wyposażenia gastronomicznego. To innowacyjne rozwiązanie pozwala na spełnienie marzeń o własnej restauracji i rozwinięcie skrzydeł bez konieczności inwestowania własnych środków.

W ofercie Gastro Masters znajdziemy między innymi profesjonalne sokowirówki i wyciskarki. To łącznie kilkadziesiąt modeli do wyboru - ręcznych, elektrycznych i automatycznych, wyposażonych w różne dodatkowe funkcjonalności i dostępne w różnych cenach (od kilkuset złotych do kilkunastu tysięcy złotych).

Sokowirówka czy wyciskarka - co wybrać?
Sokowirówka czy wyciskarka - co wybrać?
Czytaj więcej na temat:zdrowie, soki, sokowirówka, wyciskarka
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole