Uczmy się gotować z resztek nie tylko przy okazji dnia żywności
Dni Otwarte organizowane w ramach Światowego Dnia Żywności odbyły się w konińskim Banku Żywności.
Bank w ramach akcji zorganizował prezentację dotyczącą problemu marnowania żywności, a także warsztaty kulinarne. W Polsce marnuje się 9 mln ton żywności. Najczęściej wyrzucamy chleb, owoce i wędliny. Główne powody to przegapienie terminu przydatności, za duże zakupy i zbyt duże porcje posiłków. - Dlatego zabierajcie do szkoły małe, dobrze zapakowane śniadania, a jeśli coś Wam zostanie to podzielcie się z kolegą lub koleżanką – powiedziała do młodzieży Joanna Piekarczyk, dyrektor banku.
Ireneusz Niewiarowski, prezes banku nawiązał do problemów związanych z ochroną środowiska. - Niewiele osób zdaje sobie sprawę ile wody marnujemy, aby wyprodukować zwykłą kanapkę – 90 litrów . Tak więc z jednej strony mamy problem marnowania żywności, a z drugiej kwestie związane z produkcją żywności – poinformował prezes.
Młodzież obejrzała również film prezentujący historię i dorobek Banku Żywności. Do dziś placówka rozdysponował 27 mln żywności wartej 84 mln. W trakcie Dni Otwartych odbyły się również warsztaty kulinarne. Młodzież uczyła się jak gotować ekonomicznie. Z tak zwanych resztek z lodówki przygotowywała pizzę.
W akcji wzięły udział cztery szkoły: SP 15 z Konina, SP z Liskowa i SP z Brzeźna.