Skocz do zawartości
Polska

Wybory 2024: Kandydaci na radnych gmin, powiatu i miasta. Zobacz, kto się zgłosił! [PEŁNE LISTY]

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plWiadomościUczmy się gotować z resztek nie tylko przy okazji dnia żywności

Uczmy się gotować z resztek nie tylko przy okazji dnia żywności

Dodano:
Uczmy się gotować z resztek nie tylko przy okazji dnia żywności

Dni Otwarte organizowane w ramach Światowego Dnia Żywności odbyły się w konińskim Banku Żywności.

Bank w ramach akcji zorganizował prezentację dotyczącą problemu marnowania żywności, a także warsztaty kulinarne. W Polsce marnuje się 9 mln ton żywności. Najczęściej wyrzucamy chleb, owoce i wędliny. Główne powody to przegapienie terminu przydatności, za duże zakupy i zbyt duże porcje posiłków. - Dlatego zabierajcie do szkoły małe, dobrze zapakowane śniadania, a jeśli coś Wam zostanie to podzielcie się z kolegą lub koleżanką – powiedziała do młodzieży Joanna Piekarczyk, dyrektor banku.

Ireneusz Niewiarowski, prezes banku nawiązał do problemów związanych z ochroną środowiska. - Niewiele osób zdaje sobie sprawę ile wody marnujemy, aby wyprodukować zwykłą kanapkę – 90 litrów . Tak więc z jednej strony mamy problem marnowania żywności, a z drugiej kwestie związane z produkcją żywności – poinformował prezes.

Młodzież obejrzała również film prezentujący historię i dorobek Banku Żywności. Do dziś placówka rozdysponował 27 mln żywności wartej 84 mln. W trakcie Dni Otwartych odbyły się również warsztaty kulinarne. Młodzież uczyła się jak gotować ekonomicznie. Z tak zwanych resztek z lodówki przygotowywała pizzę.

W akcji wzięły udział cztery szkoły: SP 15 z Konina, SP z Liskowa i SP z Brzeźna.

Uczmy się gotować z resztek nie tylko przy okazji dnia żywności
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole