Skocz do zawartości
Polska

Wybory 2024: Kandydaci na radnych gmin, powiatu i miasta. Zobacz, kto się zgłosił! [PEŁNE LISTY]

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plWiadomościCzym kierować się przy wyborze drewnianego blatu?

Czym kierować się przy wyborze drewnianego blatu?

Materiał promocyjny

Dodano:
Czym kierować się przy wyborze drewnianego blatu?

Blaty drewniane od wielu lat cieszą się w naszych kuchniach nieprzerwaną popularnością. Ich wybór powinien jednak być bardzo dobrze przemyślany, ponieważ nie tylko będą służyły nam przez wiele lat, ale także będą pełniły funkcję elementów o dużej używalności. Muszą więc być nie tylko estetyczne, ale także odporne na uszkodzenia mechaniczne. Podpowiadamy, w jaki sposób wybrać odpowiedni drewniany blat.

Dlaczego warto zdecydować się na blaty drewniane?

Drewniane blaty do kuchni to elementy wyposażenia, które mają bardzo wiele zalet. Przede wszystkim decydując się na nie, przynosimy do naszego domu ponadczasowy i zawsze modny materiał. Drewno komponuje się niemal ze wszystkimi aranżacjami, jest przy tym naturalne i pięknie wygląda. Blaty wykonane z europejskich gatunków drzew świetnie komponują się z klasycznymi i minimalistycznymi wnętrzami. Dobrze zaimpregnowane drewno jest elementem stabilnym, estetycznym i bardzo elastycznym, który doskonale dopasowuje się do innych elementów wnętrza.

Jakie gatunki drewna wybrać na blat?

Blaty drewniane w kuchni zapewniają nie tylko bardzo piękny widok, ale także bezpieczeństwo oraz funkcjonalność. Właśnie dlatego powinny być szczególnie odporne na ingerencję czynników zewnętrznych oraz różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Kuchnia jest miejscem, w którym wszystkie elementy jej wyposażenia narażone są na kontakt z wilgocią, tłuszczem czy zabrudzeniami. Blat będzie miał także niejednokrotną okazję na spotkanie z ostrymi nożami, upadającymi przedmiotami i innymi wątpliwymi przyjemnościami.

Właśnie dlatego podczas wyboru powinniśmy skupić się na odpowiednim gatunku drewna. Które z nich nadają się najlepiej? Już na wstępie możemy odrzucić gatunki miękkie, takie jak sosna czy topola. Sięgajmy po drzewa, których cechą jest podwyższona odporność. W kuchni świetnie sprawdzi się dąb, jesion, a także buk. Oprócz dużej wytrzymałości charakteryzują się one także dobrą elastycznością, dlatego bardzo łatwo dopasować je do indywidualnych potrzeb.

Blaty drewniane, lite czy klejone

Blaty drewniane balotom drewnianym nierówne. Na rynku znajdziemy kilka różnych rodzajów tego typu wyposażenia. Najczęściej są to blaty klejone albo wykonane z litego drewna. Skąd wiadomo, który będzie dla nas najbardziej odpowiedni?

Blaty lite charakteryzują się jednolitym i naturalnym rysunkiem, który wynika z faktu, że są one klejone wyłącznie po szerokości. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że ich zastosowanie może skończyć się pęknięciami drewna lub innymi wypaczeniami. Właśnie dlatego często stosuje się tak zwane blaty klejone, które są w istocie wyszlifowanymi i doskonale do siebie przylegającymi lamelkami. Jest to sposób tworzenia blatów, który ogranicza naprężenie drewna i znacznie minimalizuje przykre skutki jego eksploatacji. Dodatkową zaletą może być fakt, że blaty klejone są zazwyczaj dużo tańsze od wersji litych.

Decydując się na drewniany blat, zwracajmy uwagę zarówno na gatunek drewna, jak i sposób ich wykonania. Wówczas z pewnością będą służyły nam przez wiele lat.

Czytaj więcej na temat:kuchnia, remont, meble, mieszkanie, dom
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole