Skocz do zawartości

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plWiadomościWilk do mięsa - 2 wskazówki, jak wybrać idealne urządzenie do mielenia

Wilk do mięsa - 2 wskazówki, jak wybrać idealne urządzenie do mielenia

Materiał promocyjny

Dodano:
Wilk do mięsa - 2 wskazówki, jak wybrać idealne urządzenie do mielenia

Wilk do mięsa, popularnie zwany po prostu maszynką, to niezbędne wyposażenie niemal każdej restauracji lub sklepu, w którym znajduje się stoisko mięsne. Wybór odpowiedniego sprzętu determinuje jego funkcjonalność, dlatego przed zakupem wilka do mięsa należy zwrócić uwagę na kilka podstawowych kwestii.

  1. Wilk do mięsa - budowa i zastosowanie
  2. Jakie funkcje powinien posiadać wilk do mielenia mięsa?

Odpowiedni wilk do mielenia mięsa powinien spełniać wszystkie stawiane mu wymagania. Uwagę warto zwrócić zarówno na kwestie techniczne, jak również wygodę i bezpieczeństwo użytkowania, a także dodatkowe funkcje, mogące ułatwić codzienną pracę.

wilk do mięsa

Wilk do mięsa - budowa i zastosowanie

Profesjonalny, przemysłowy wilk do mięsa swoją budową przypomina tradycyjną maszynkę, używaną na co dzień w domowej kuchni. Sprzęt ten posiada sitko, przez które wydobywa się zmielone mięso, wałek ślimakowy przepychający kawałki mięsa w stronę noża, oraz obrotowy nóż, którego zadaniem jest rozdrabnianie pożywienia. Obecnie nie kupuje się już modeli ręcznych - w przypadku urządzeń do zastosowań przemysłowych zostały one całkowicie wyparte przez sprzęty elektryczne, zapewniające znacznie większe tempo i dokładność mielenia.

wilk do mielenia mięsa

Wybierając wilk do mielenia mięsa trzeba więc zwrócić uwagę na jego główne zastosowanie, a więc czy jest on przeznaczony do celów domowych, czy do użytku profesjonalnego. Te drugie różnią się od pierwszych zwykle materiałem wykonania oraz mocą. Przemysłowe wilki do mięsa wykonane są najczęściej ze stali nierdzewnej, czyli materiału wytrzymałego i odpornego na zniszczenia, który dodatkowo nie wchodzi w reakcję z żywnością. Jeśli chodzi o moc, powinna być ona nieco większa niż moc urządzeń do użytku domowego. Z miejsca należy więc odrzucić modele, których moc nie przekracza 500 W, ponieważ nie sprawdzą się one w restauracji czy sklepie. Za wydajną jednostkę uznaje się wilk do mielenia mięsa o mocy około 1000 W, a nawet więcej, w zależności od tego, jaką ilość mięsa ma zmielić dany wilk w ciągu dnia. Najwydajniejsze urządzenia o największej mocy będą odpowiednie dla zakładów mięsnych, dużych jadłodajni czy restauracji. W tym przypadku przydatną funkcją wilka do mięsa jest możliwość pracy w trybie ciągłym.

Jakie funkcje powinien posiadać wilk do mielenia mięsa?

Wykorzystywanie wilka do mięsa w restauracjach, zakładach mięsnych czy sklepach jest powszechną praktyką, ponieważ urządzenia te znacznie przyspieszają i ułatwiają wykonanie codziennych obowiązków. Aby ich praca była efektywna, warto zainwestować w dobrej jakości sprzęt z Gastroprodukt.pl, który oprócz podstawowych funkcji, posiada również dodatkowe atuty. Do najciekawszych należą:

  • system samodzielnego ostrzenia, dzięki któremu nóż w urządzeniu pozostaje ostry non stop,
  • zabezpieczenie przed przegrzaniem - wilk automatycznie wyłącza się, kiedy zachodzi prawdopodobieństwo przegrzania,
  • możliwość wymiany sitka lub noży, co pozwala na zróżnicowanie grubości mielenia mięsa, a co za tym idzie, wykorzystania go, np. do różnych potraw, lub dostosowania grubości mielenia do rodzaju mięsa,
  • dodatkowe akcesoria, ułatwiające obsługę urządzenia.

wilk maszyna

Wybierając wilk do mięsa warto zwrócić uwagę również na wydajność mielenia, a więc parametr, który informuje o tym, ile mięsa można zmielić w ciągu jednej godziny. Wydajne jednostki mielą w tym czasie minimum 250 kg mięsa. Dobrze wyposażone, funkcjonalne i wydajne wilki do mielenia mięsa można znaleźć w profesjonalnym sklepie ze sprzętem dedykowanym firmom z branży gastronomicznej.

Czytaj więcej na temat:kuchnia, mięso, jedzenie, agd
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole