Skocz do zawartości
Polska

Wybory 2024: WIECZÓR WYBORCZY KONIN 2024 - II TURA - NIEDZIELA 20:55

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plWiadomościEkspres ciśnieniowy. Jak jest skonstruowany? Jaki wybrać?

Ekspres ciśnieniowy. Jak jest skonstruowany? Jaki wybrać?

Materiał promocyjny

Dodano:
Ekspres ciśnieniowy. Jak jest skonstruowany? Jaki wybrać?

Jeszcze nie tak dawno temu większość Polaków ekspresy ciśnieniowe kojarzyła przede wszystkim z lokalami gastronomicznymi. Dawniej rozmiary i ceny tego typu urządzeń sprawiały, że w przeciętnej kuchni nie było miejsca na taki sprzęt – podobnie było zresztą z możliwościami domowego budżetu. Amatorom dobrej kawy, którzy nie zadowalali się zwykłą kawą rozpuszczalną lub, co gorsza, naparem z fusami, pozostawały więc stawiane na kuchence makinetki lub ekspresy przelewowe. W ostatnich latach sytuacja na rynku ekspresów ciśnieniowych znacznie się jednak polepszyła.

Ekspres ciśnieniowy. Jak działa? Czym się różni od pozostałych?

Ekspres ciśnieniowy. Ekspres ręczny czy automatyczny? Co wybrać?

Obecnie ekspresy ciśnieniowe dostępne są zarówno w klasycznych wersjach przeznaczonych do kawiarni i restauracji, jak i mniejszych oraz tańszych, idealnie sprawdzających się w użytku domowym. To sprawia, że miłośnicy dobrego espresso, by je wypić, nie muszą już udawać się do lokalu – przy odrobinie umiejętności i, rzecz jasna, odpowiednim doborze ziaren, swój ulubiony napój z powodzeniem przygotują w domowym zaciszu. O czym jednak powinni pamiętać przy wyborze ekspresu ciśnieniowego? Które jego parametry okażą się najważniejsze? Na te i inne pytania odpowiadamy w poniższym poradniku.
 

Ekspres ciśnieniowy. Jak działa? Czym się różni od pozostałych?

Ekspres ciśnieniowy to typ ekspresu do kawy, w którym woda przepływa przez ciasno ubitą, zmieloną kawę pod dużym ciśnieniem. Stopień ubicia zmielonej kawy powinien być duży – w przeciwnym wypadku dojdzie do sytuacji, w której woda zbyt szybko przeleci przez zmielone ziarna, czego skutkiem będzie zbyt mała ekstraktywność przygotowanego w ten sposób naparu. Woda do zaparzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym powinna mieć odpowiednią temperaturę – w tym przypadku wynosi ona od 92 do 98 stopni Celsjusza i jest uzależniona od kilku czynników, między innymi konstrukcji samego ekspresu, rodzaju ziaren czy oczekiwań względem naparu.

Ekspres ciśnieniowy składa się zwykle z następujących elementów:

  • elementu grzejnego (bojlera): dzięki niemu możliwe jest podgrzanie wody do temperatury wymaganej w celu przygotowania odpowiedniego naparu;
  • kolby: czyli inaczej portafiltru. W nim umieszcza się sitko, w którym z kolei znajduje się zmielona kawa;
  • dyszę spieniającą: służąca do przygotowania mlecznej pianki, przydatna jeśli lubimy takie kawowe style jak latte czy cappuccino;
  • pompa: właśnie ten element odpowiada za wygenerowanie odpowiedniego ciśnienia i tym samym przygotowanie kawy metodą ciśnieniową;
  • filtr wody: niezbędny zwłaszcza, jeśli urządzenie pobiera wodę bezpośrednio z wodociągu. Dzięki niemu nie tylko możliwe jest przygotowanie naparu o pożądanych parametrach, ale też na wewnętrznych elementach ekspresu nie osadza się kamień – a ten przecież w skrajnych przypadkach odpowiedzialny jest za nieodwracalne uszkodzenie poszczególnych podzespołów;
  • niektóre modele posiadają ponadto wbudowany młynek, dzięki któremu przygotowanie naparu ze świeżo zmielonych ziaren okazuje się dużo łatwiejsze, a ich właściciele mogą zaoszczędzić cenną przestrzeń na kuchennym blacie.
     

Ekspres ciśnieniowy. Ekspres ręczny czy automatyczny? Co wybrać?

Warto pamiętać, że ekspresy ciśnieniowe nie są jednolitą grupą urządzeń – w jej ramach wyróżniamy co najmniej kilka typów, z których każdy sprawdzi się w nieco innych zastosowaniach. Najważniejsze typy ciśnieniowych ekspresów do kawy, które znajdziemy na stronie https://www.euro.com.pl/ekspresy-cisnieniowe.bhtml to:

  • ekspres ręczny – idealnie sprawdzają się, jeśli dziennie przygotowujemy od jednej do kilku filiżanek kawowego naparu. W przeciwnym wypadku ich wydajność okaże się niewystarczająca. Nie bez znaczenia jest też fakt, że ich obsługa jest bardziej angażująca, co w przypadku częstego użycia (na przykład w biurze lub po prostu kiedy bardzo lubimy kawę i pijemy jej dużo) będzie ważnym argumentem;
  • ekspres automatyczny – urządzenia tego typu są w stanie zaparzyć kawę właściwie bez naszego udziału – zwłaszcza, jeśli są wyposażone w zintegrowany młynek. Są polecane do biur i innych tego miejsc, a także dla prawdziwych kawoszy, którzy dziennie piją co najmniej kilka kaw – dzięki nim zaoszczędzą mnóstwo czasu, również na jego czyszczenie, bo fusy są automatycznie usuwane i kierowane do specjalnego pojemnika;
  • ekspres kapsułkowy – do ich działania niezbędne są dedykowane kapsułki (na rynku dostępne są też kapsułki przeznaczone do wielokrotnego uzupełniania dowolną kawą). Są łatwe w obsłudze – wystarczy nacisnąć odpowiedni klawisz. Poza kapsułkami z kawą, w niektórych modelach można użyć również kapsułki do przygotowania mleczno-czekoladowych napojów na ciepło;
  • ekspres kombinowany (tak zwany combi) – połączenie ekspresu ciśnieniowego z przelewowym. W zależności od aktualnych potrzeb, z ich użyciem możemy przygotować zarówno filiżankę espresso, jak i duży dzbanek kawy przelewowej. Są więc bardziej najbardziej uniwersalnym rodzajem ekspresów przelewowych – sprawdzą się tak w codziennym użytku, jak podczas dużej, rodzinnej imprezy.
Czytaj więcej na temat:dom, kuchnia, agd, kawa
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole