Skocz do zawartości

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plWiadomościSer na grilla

Ser na grilla

Materiał promocyjny

Dodano:
Ser na grilla

Wiosna i lato to niewątpliwie sezon na grilla. Spotykamy się na działkach i w ogrodach, a nawet na tarasach, by spędzić wspólnie czas i oczywiście po to, by rozmowom, zabawie i rozrywce towarzyszyło pyszne jedzenie przygotowywane na świeżym powietrzu. Z roku na rok rośnie też repertuar dań. Eksperymentujemy nie tylko z mięsem, ale i rybami, warzywami czy serem. Efekty są świetne, a w sieci pojawia się coraz więcej przepisów na pyszne smakołyki.

  1. Który ser jest najlepszy na grilla?
  2. Czy każdy ser nadaje się na grilla?

Który ser jest najlepszy na grilla?

Coraz częściej głównym bohaterem grillowych przysmaków lub też niezwykłym uzupełnieniem dań są różnego rodzaju sery z https://www.mleczarniaturek.pl/mark/nasze-marki#camembert. Na ruszcie bez problemu można przygotować polski oscypek, francuski camembert, a może cypryjski halloumi, ale oczywiście trzeba wiedzieć, jak się do tego zabrać. Ser świetnie uzupełnia menu. Jego wyrazisty smak i bardzo różnorodna konsystencja sprawiają, że każdy gatunek znajdzie swojego amatora. Z drugiej strony temu daniu w zupełności wystarczy świeża sałatka z pomidorami i oliwkami oraz chrupiąca bagietka skropiona oliwą, by stworzyć dane cieszące podniebienia wszystkich gości nie ma nic lepszego niż ciągnący się, gorący, dopiero zdjęty z rusztu grillowany ser. Nic dziwnego, że Polacy oszaleli na jego punkcie.

Czy każdy ser nadaje się na grilla?

Teoretycznie tak, ale trzeba wiedzieć, jak go przyrządzić, by nie spalić. Na przykład takie gatunki jak na przykład taleggio, mozzarella, blue, emmentaler, cheddar można przygotować w tortilli, ziemniakach, chlebie, a także na plastrach większych warzyw takich jak na przykład cukinia. Bezpośrednio na ruszcie można położyć oscypek, camembert, caciocavallo, scamorza oraz halloumi. Tu oczywiście można też spotkać się z wieloma różnymi metodami grillowania.

Jeśli ser jest miękki, a tym samym szybko się topi najlepiej grillować go na tackach lub po owinięciu folią aluminiową. Można również położyć go na warzywa lub pieczywa. Jeśli ser nie ulega stopieniu w szybkim czasie można go poddawać obróbce termicznej bezpośrednio i wówczas zyskuje się twardszą skórkę, a w środku będzie miękki. Ser najlepiej podawać na ciepło. Świetnie komponuje się z warzywami świeżymi i z grilla oraz oczywiście z lampką dobrego wina. Do grillowanego sera świetnie pasuje żurawina. Idealnie komponuje się zarówno z polskim oscypkiem, jak i camembertem. Wiele osób sięga również po dżem cebulowy, który zaskakuje niezwykłym smakiem. To prawdziwa uczta łącząca wiele różnych inspiracji.

Czytaj więcej na temat:lato, wiosna, grill
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole