Projekt ZSEU w Żychlinie. Kursy i doradztwo zawodowe dla uczniów
„Centrum mistrzostwa gastronomicznego w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie“ - to tytuł drugiej już edycji projektu, którego celem jest dopasowanie systemów kształcenia do potrzeb rynku pracy.
Projekt skierowany jest do uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz hotelarstwa.
- Doskonalenie umiejętności praktycznych i poznawanie nowych jest najważniejszym elementem w kształceniu młodych adeptów w branży gastronomicznej i hotelarskiej w ZSEU w Żychlinie. Efektem realizowanego od 2019 roku projektu jest nowoczesne centrum gastronomiczne w którym uczniowie w roku szkolnym 2020/2021 doskonalili swoje umiejętności zawodowe na licznych kursach – informuje Elżbieta Sell, koordynator projektu.
Uczniowie mogli skorzystać z wybranych czterech kursów oraz doradztwa zawodowego. Zorganizowane zostały i przeprowadzone kursy: barman/kelner, barista, sommelier, serwis specjalny, kucharz, cukierniczy, dekoracji wyrobów cukierniczych, carving oraz aranżacji stołów z florystyką. Projektem objętych zostało w drugiej edycji 63 uczniów. Młodzież wzięła również udział w warsztatach „Zaburzenia odżywiania i chorób związanych z niewłaściwym odżywianiem“ oraz „Analiza i ocena jakości żywności i żywienia, technika i technologia produkcji potraw“.
Obecnie 21 uczniów z technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz hotelarstwa odbywa lub będzie odbywało staż zawodowy u pracodawców w naszym regionie, zgodnie z kierunkiem kształcenia i zainteresowaniem.
fot. ZSEU Żychlin
Dziękujemy za Twoją obecność. Obserwuj nas w Wiadomościach Google, aby być na bieżąco.