Żywność bez VAT
Od 1 października nie będzie podatku VAT na produkty żywnościowe. Właściciele sklepów, restauracji i hurtowni zamiast wyrzucać artykuły spożywcze, mogą je przekazać Bankowi Żywności w Koninie.
Do tej pory wszystkie produkty, których termin przydatności do spożycia zbliżał się do końca, trafiały do śmieci. Jak się okazuje skala tego jest ogromna. Rocznie w handlu i w domach marnuje się bowiem dwa miliony ton żywności.
Przekazanie artykułów spożywczych organizacjom pozarządowym zajmującym się pomocą najuboższym, wiązało się z płaceniem przez firmy podatku jak przy normalnej sprzedaży. - Często dochodziło do sytuacji gorszących, kiedy bardziej opłacało się zutylizować pełnowartościową żywność niż ją przekazać biednym – mówi Ireneusz Niewiarowski, prezes Banku Żywności w Koninie.
Przedstawiciele organizacji pozarządowych od lat zabiegali o zmianę przepisów. W 2003 roku udało się doprowadzić do tego, że z VAT-u zwolnieni zostali producenci. Ciągle jednak podatek obejmował handlowców. - Ministerstwo Finansów sprzeciwiało się zniesieniu VAT w obawie przed nadużyciami i stratami dla Skarbu Państwa – mówi Niewiarowski.
W końcu się udało i od jutra będą obowiązywały nowe przepisy. - Będziemy mieli większe możliwości pozyskania żywności i zmniejszy się jej marnotrawstwo – twierdzi Ireneusz Niewiarowski. - Apelujemy do właścicieli sklepów, restauracji i firm cateringowych w Koninie i okolicach. Jeśli mają artykuły, których termin przydatności zbliża się do końca i wiedzą, że nie zdołają tego sprzedać niech się kontaktują z naszym bankiem – dodaje.
Dziękujemy za Twoją obecność. Obserwuj nas w Wiadomościach Google, aby być na bieżąco.