Stop marnowaniu żywności! Warsztaty kulinarne w Kramsku
Burgery, ciastka owsiane, sałatka z selera naciowego, krem z gruszki i pietruszki oraz roladki z ogórka. To wszystko powstało podczas warsztatów organizowanych przez kramskie Centrum Usług Społecznych wraz z Bankiem Żywności w Koninie.
W warsztatach kulinarnych wzięło udział 28 osób, w tym uchodźczynie z Ukrainy, które mieszkają obecnie w gminie Kramsk i na co dzień pomagają w Banku Żywności. Panie wspólnie kroją, gotują, a później także degustują.
– Staramy się pokazywać jak wykorzystywać to, co mamy w lodówce, bez wydawania dużych pieniędzy na produkty. Banki zwracają uwagę na to, by jak najmniej żywności wyrzucać. Pokazujemy jak wykorzystać choćby seler naciowy, którego dużo dostajemy, a ludzie często nie wiedzą co z tym zrobić. Proponujemy koktajle, sałatki, można go jeść pod różnymi postaciami. Chcemy, by uczestnicy warsztatów mieli pojęcie jak go wykorzystać. Praktyka czyni mistrza – mówi Bożena Palpuchowska z Banku Żywności w Koninie.
Pani Bożena podzieliła się również przepisem na wykonywane w Kramsku roladki z ogórka.
- Bierzemy to, co mamy w lodówce: kawałek sera żółtego, pieczarki, zielenina, jajka na twardo. Podsmażamy cebulkę razem z pieczarkami, jajka ścieramy na tarce, możemy dodać pokrojony ser, ogórka konserwowego, wszystko łączymy razem z łyżką musztardy i odrobiną majonezu. Zawijamy w plasterki zielonego ogórka. Tak powstaje dietetyczna przekąska, która do tego bardzo ładnie wygląda! – podkreśla.
Z ramienia Centrum Usług Społecznych w Kramsku warsztaty przygotowały: Katarzyna Modrzejewska i Agnieszka Wójt.
fot. UG Kramsk