Wielkopolska Biesiada na powitanie lata. Sławsk najlepszy w Bitwie Regionów
Pierwsze miejsce barszcz na kwaśnicy z suszonymi owocami, suszonymi grzybami i szarymi kluskami wykonany przez panie ze Sławska, drugie miejsce dla pań z Półwioska Starego za obsypunkę po ochweśnicku, a trzecie za glazurowane żeberko po rzgowsku przyrządzone przez panie ze Rzgowa – to wyniki powiatowego etapu Bitwy Regionów, czyli ogólnopolskiego konkursu kulinarnego Kół Gospodyń Wiejskich.
Była to jedna z atrakcji Wielkopolskiej Biesiady na powitanie lata w Starym Mieście. Każde Koło Gospodyń Wiejskich miało przygotować na konkurs jedną, popisową potrawę i o niej ciekawie opowiedzieć. Komisja złożona m.in. z samorządowców i kucharzy miała trudne zadanie. Trzeba było spróbować 17 potraw. Oceniano także wystrój stoisk. W tej kategorii najlepsze okazały się Koła Gospodyń Wiejskich z Modły królewskiej, Rzgowa i Rozalina. Wszystkich rarytasów można było skosztować i napić się przygotowanego przez panie kompotu lub lemoniady. Podczas Wielkopolskiej Biesiady na scenie prezentowały się lokalni artyści: mażoretki, zespół Uśmiech, My Voice, Folk LADY. Gwiazdą wieczoru był zespół Weekend. Imprezę zakończyła dyskoteka pod gwiazdami.
- Chcieliśmy zorganizować coś innego niż dotychczasowe dni staromiejskie. Myślę, że pomysł się sprawdził – mówi Dariusz Puchała, wójt Starego Miasta. Organizatorami imprezy byli także wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Ryszard Bartosik oraz KGW Powiatu Konińskiego.