Skocz do zawartości
Polska

Wybory 2024: Kandydaci na radnych gmin, powiatu i miasta. Zobacz, kto się zgłosił! [PEŁNE LISTY]

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plSportWitamina‌ ‌B2‌ ‌(ryboflawina)‌ ‌-‌ ‌niezbędna‌ ‌do‌ ‌prawidłowej‌ ‌pracy‌ ‌całego‌ ‌organizmu‌

Witamina‌ ‌B2‌ ‌(ryboflawina)‌ ‌-‌ ‌niezbędna‌ ‌do‌ ‌prawidłowej‌ ‌pracy‌ ‌całego‌ ‌organizmu‌

Materiał promocyjny

Dodano:
Witamina‌ ‌B2‌ ‌(ryboflawina)‌ ‌-‌ ‌niezbędna‌ ‌do‌ ‌prawidłowej‌ ‌pracy‌ ‌całego‌ ‌organizmu‌
Witamina‌ ‌B2‌ ‌(ryboflawina)‌ ‌-‌ ‌niezbędna‌ ‌do‌ ‌prawidłowej‌ ‌pracy

Witamina B2 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest złożonym, organicznym związkiem chemicznym, który wpływa na proces przemiany materii (uzyskiwania energii ze spożytego przez człowieka pokarmu). Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, wspiera pracę układu odpornościowego, uczestniczy w produkcji kortyzolu i pełni szereg innych, istotnych dla zachowania zdrowia funkcji. Jakie są najczęstsze objawy niedoboru witaminy B2 i co jest tego przyczyną? W jaki sposób można zapobiec niedoborowi ryboflawiny?

Za co odpowiada witamina B2 (ryboflawina)?

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B2 u dorosłego człowieka wynosi 1,3 mg (bardzo trudno ją przedawkować – w takich wyjątkowych przypadkach występują nudności i wymioty). Normy spożycia witaminy B2 u dzieci od 1. do 3. roku życia, to 0,5 mg, 4. - 6. rok życia - 0,6 mg, 7. - 9. rok życia - 0,9 mg. Kobiety w ciąży powinny dziennie przyjmować 1,3 mg ryboflawiny, a matki karmiące piersią - 1,6 mg.

Ryboflawina jest aktywnie wchłaniana w górnym odcinku jelita cienkiego. Dlaczego jest tak ważna z punktu widzenia zdrowia? Ponieważ witamina B2 m.in.:

  • uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów,
  • umożliwia prawidłową pracę narządu wzroku,
  • bierze udział w procesach regeneracji tkanek skóry, włosów i paznokci,
  • reguluje metabolizm serotoniny i dopaminy,
  • uczestniczy w wytwarzaniu przeciwciał,
  • zapewnia prawidłowe funkcjonowanie ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego.
     

Jakie są objawy niedoboru witaminy B2?

Tak naprawdę trudno doprowadzić do awitaminozy w przypadku tego związku chemicznego. Jeśli już dojdzie do takiego stanu, typowymi symptomami niedoboru witaminy B2 są:

  • trądzik,
  • łojotok,
  • świąd skóry,
  • pękające kąciki ust (tzw. zajady),
  • zawroty głowy,
  • suchość w ustach,
  • bezsenność,
  • świąd pochwy,
  • biegunka tłuszczowa,
  • zaburzenia koncentracji,
  • nadmierne wypadanie włosów,
  • zmiany w narządzie wzroku (np. zmętnienie soczewki oka),
  • nadwrażliwość na światło (tzw. światłowstręt).

Kobiety w ciąży, wieloletni palacze, osoby nałogowo spożywające alkohol, narażone na długotrwały stres oraz pacjentki przyjmujące doustną antykoncepcję hormonalną mają większe zapotrzebowanie na ryboflawinę i powinny suplementować witaminę B2 lub spożywać więcej pokarmów będących jej bogatym źródłem. Co istotne, witaminy B1, B3, B6 poprawiają wchłanialność ryboflawiny.
 

Co jest przyczyną niedoboru witaminy B2?

Wielu pacjentów zastanawia się, jak dochodzi do niedoboru witaminy B2, kto jest w grupie ryzyka? Stan ten jest diagnozowany przede wszystkim u osób niedożywionych, uzależnionych od alkoholu i narkotyków oraz pacjentów cierpiących na zaburzenia wchłaniania ryboflawiny z powodu innych chorób. Długotrwały niedobór witaminy B2 w organizmie prowadzi do anemii normocytowej i normobarwiliwej oraz zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Brak ryboflawiny może spowodować też zapalenie tęczówki i rogówki.
 

Naturalne źródła ryboflawiny - jak zapobiec niedoborowi witaminy B2?

W jakich produktach spożywczych występuje najwięcej witaminy B2? Ryboflawina jest obecna zarówno w produktach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego, a są to:

  • mleko i przetwory mleczne (jogurty, sery twarogowe i żółte),
  • nasiona strączkowe (fasola),
  • ryby (zwłaszcza pstrąg i łosoś),
  • drożdże piekarskie,
  • wieprzowina,
  • wołowina,
  • kasza jaglana,
  • kasza gryczana,
  • orzechy,
  • jaja,
  • drób.
     

Podsumowując, jak widać witamina B2 jest bardzo ważnym związkiem chemicznym, bez którego organizm człowieka nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Warto więc zaspokajać dzienne zapotrzebowanie na ryboflawinę, wzbogacając swoją dietę o produkty mleczne i zbożowe, mięso oraz jaja, a w razie wskazań lekarza suplementować ją, przyjmując preparaty witaminowe (np. multiwitaminę).

Przeczytaj również:Cynk: co warto o nim wiedzieć?
Czytaj więcej na temat:suplementy, witaminy, dieta
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole