Powiat inwestuje w młodzież. Centrum Gastronomiczne otwarte!
Materiał promocyjny
Nowoczesne i doskonale wyposażone. Takie jest Dydaktyczne Centrum Gastronomiczne, które otwarto dzisiaj w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie. Inwestycja pochłonęła ponad milion złotych, a większość środków na jej realizację pochodziła z budżetu powiatu konińskiego.
Dydaktyczne Centrum Gastronomiczne powstało 1 września 2006 roku i po kilkunastu latach doczekało się rozbudowy oraz modernizacji.
- Cieszymy się, że otwarcie nowoczesnego Centrum ma miejsce w roku, kiedy obchodzimy 60-lecie naszej placówki – mówiła Anna Matczak-Gaj, dyrektor Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie.
Rozbudowa obiektu rozpoczęła się w maju ubiegłego roku. W ramach prac powstały nowe pracownie: żywienia z zapleczem magazynowym i obsługi klienta, a także trzy szatnie, dwie łazienki, pomieszczenie magazynowe i hol. Dzięki przebudowie holu i pokoju nauczycielskiego oraz pojawieniu się dodatkowego magazynu, nowy wygląd zyskała także stara część budynku. Inwestycja zakończyła się 31 października 20019 roku i łącznie kosztowała 1 058 345,79 zł, z czego 1 015 985,79 zł stanowiły środki powiatu konińskiego, a 42 360 zł udało się pozyskać z WRPO w ramach projektu „Centrum Mistrzostwa Gastronomicznego w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie”.
- To wykorzystanie infrastruktury daje nam wielką szansę. Gdyby nie to Centrum, szkoła na pewno nie osiągałaby takich sukcesów. To dla nas baza dydaktyczna, która stwarza nam możliwość poprawienia organizacji pracy szkoły i poprawienia organizacji egzaminów zawodowych. Centrum to kształcenie umiejętności uczniów, rozbudzanie ich kreatywności i zainteresowań, które objawiają się w sukcesach naszych uczniów, a tym samym w sukcesach szkoły – mówi Anna Matczak-Gaj.
Liczne zwycięstwa w ogólnopolskich konkursach i olimpiadach były jednym z powodów, dla których zarząd powiatu konińskiego oraz powiatowi radni bez żadnych wątpliwości zdecydowali się przeznaczyć pieniądze na rozbudowę Dydaktycznego Centrum Gastronomicznego.
- Pieniędzy na oświatę zawsze brakuje, ale zdajemy sobie sprawę, że żeby można było kształcić młodzież na odpowiednim poziomie to trzeba w tę oświatę inwestować – mówi Stanisław Bielik, starosta koniński. - Przedmioty zawodowe podrażają koszty, ale ta praktyczna nauka jest bardzo ważna. Szkoła w Żychlinie ma wiele sukcesów na polu gastronomicznym i stąd decyzja samorządu, żeby dać młodzieży jak najlepsze możliwości przygotowania do zawodu – dodaje.
O nich mówią też sami uczniowie, którzy już odnoszą sukcesy w ogólnopolskich konkursach.
- To Centrum pomoże nam w rozwoju – mówi Jakub Walter, uczeń III klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz zwycięzca potyczek kulinarnych w konkursie „Klasa z Nestle Professional”. - Mamy więcej miejsca, więcej stanowisk do gotowania. Są nowe patelnie garnki, ale też sprzęt, którego do tej pory nie mieliśmy, np. sous-vide, wakowarka, czy maszyna planetarna – dodaje.
- Mamy super nowoczesne sprzęty i teraz dzięki nim możemy robić ciekawsze potrawy, na wyższym poziomie – podkreśla Wiktoria Wojtaś, uczennica IV klasy technikum żywienia oraz finalistka X Kulinarnego Talentu 2018 Roberta Sowy.
Na wyposażenie pracowni gastronomicznej i obsługi klienta znajdujących się w Dydaktycznym Centrum Gastronomicznym w Żychlinie udało się pozyskać dofinansowanie w kwocie ponad 130 tys. zł.