Skocz do zawartości

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plWiadomościDomowe ekspresy do kawy: przycisk, kolba czy kapsułki?

Domowe ekspresy do kawy: przycisk, kolba czy kapsułki?

Materiał promocyjny

Dodano:
Domowe ekspresy do kawy: przycisk, kolba czy kapsułki?

Coraz szybsze tempo życia wciąż zmusza nas do poszukiwania rozwiązań oszczędzających czas. Nic dziwnego, że wielu miłośników kawy przechodzi ze zwykłej kawy parzonej tradycyjnie na ekspres do kawy. Odpowiednio dobrane urządzenie nie tylko pozwala szybko cieszyć się profesjonalnie przygotowanym napojem, ale także daje możliwość poczucia się w domu jak prawdziwy barista. W tym artykule omawiamy, jakimi kryteriami należy kierować się przy wyborze ekspresu, aby jak najlepiej zaspokajał indywidualne preferencje użytkownika.

Automatyczne ekspresy do kawy – oszczędność czasu

Wybór ekspresu zależy od osobistych potrzeb i przyzwyczajeń. Dlatego decydując się na jego zakup, warto najpierw zastanowić się, ile czasu można przeznaczyć na przygotowywanie kawy i czyszczenie urządzenia. Dzisiaj ekspresy do kawy charakteryzują się nie tylko stylowym designem, ale i maksymalną funkcjonalnością.

Automatyczne ekspresy do kawy są w tej chwili najczęściej kupowanymi „zaparzaczami“ do domu. Ich największą zaletą jest przygotowywanie doskonałej kawy za jednym przyciskiem. Poniżej podajemy jeszcze inne funkcje automatycznych ekspresów do kawy.

  • Ziarna są mielone osobno dla każdej filiżanki kawy. To zapewnia świeżość, intensywny smak i aromat napoju. Szczególnie istotna cecha dla tych, którzy lubią espresso lub czarną kawę.
  • Możliwość doboru odpowiedniego stopnia mielenia ziaren kawy. Należy podkreślić, że smak kawy w znacznym stopniu zależy od grubości mielenia. Wbudowany młynek z regulacją pozwala eksperymentować i odkrywać nowe smaki tej samej kawy.
  • Automatyczne programy czyszczenia. Ta funkcja jest zwykle dostępna w większości najnowszych urządzeń, a dla oszczędności czasu jest jedną z najważniejszych. Rano, kiedy liczy się każda minuta, funkcja automatycznego czyszczenia może okazać się największą zaletą.
  • Kawy z mlekiem za jednym przyciskiem. Najbardziej zaawansowane technologicznie automatyczne ekspresy do kawy mają wbudowany automatyczny spieniacz mleka, dzięki któremu kawy jak cappuccino, latte czy warstwowe latte macchiato można przygotować za jednym przyciskiem – to ważna wiadomość dla miłośników kaw białych! Jeśli kawy z mlekiem mają być robione tylko okazjonalnie, może wystarczyć ekspres ze spieniaczem manulanym (dyszą parową), co jest znacznie tańszą opcją.
  • Możliwość programowania kawowych napojów. Ta funkcja jest najbardziej ceniona w domach, w których mieszkają miłośnicy różnych rodzajów kawy robionej według własnych preferencji. Można zaprogramować swój własny przepis na kawowy napój, aby móc go przygotowywać go za jednym przyciskiem, bez konieczności zmiany ustawień za każdym razem.

Funkcje konserwacyjne. Aby codziennie cieszyć się pyszną i aromatyczną kawą, należy dużo uwagi poświęcić higienie ekspresu. Raz w tygodniu trzeba wyczyścić termoblok, a każdego wieczora system mleka, jeśli był używany danego dnia. Konieczność opróżnienia pojemnika na fusy, czy przeprowadzenia procesu odkamieniania jest oznajmiana na ekranie urządzenia w postaci komunikatu lub symbolu. Dla tych, którzy chcą zaoszczędzić maksymalną ilość czasu, zalecany jest wybór w pełni automatycznego ekspresu do kawy ze zintegrowanym systemem mleka i automatycznymi programami płukania i czyszczenia.

Ekspres kolbowy – wybór dla domowego baristy

Dla większości profesjonalistów kawa to coś więcej niż tylko napój. To angażujący proces, a wręcz rytuał, który jest źródłem radości i przyjemności. Dla tych, którzy lubią rozwijać swoje umiejętności parzenia kawy, a może nawet chcą to robić jak prawdziwi bariści, kolbowe ekspresy do kawy mogą okazać się doskonałym wyborem. Są one nie tylko świetnym urządzeniem dla praktyka, ale także efektownym elementem wyposażenia kuchni.

Kolbowe ekspresy do kawy są bardziej skomplikowane w obsłudze od ekspresów automatycznych. Wymagają już zmielonej kawy, a w przygotowanie pysznego napoju trzeba włożyć nieco więcej wysiłku niż naciśnięcie jednego guzika. Pierwszym krokiem jest wsypanie odpowiedniej ilości kawy mielonej do kolby, odpowiednie jej uciśnięcie przy pomocy tampera i umieszczenie w ekspresie. Smak i jakość napoju zależą od tego, jak mocno kawa będzie zmielona i sprasowana. Jednak dla tych, którzy mają już te umiejętności w jednym palcu, poranna kawa będzie czystą przyjemnością.

Inną cachą ekspresów kolbowych jest ich wyjątkowy wygląd - często stają się główną ozdobą kuchni. Ponadto, wiele urządzeń tego typu do użytku domowego ma niezwykle kompaktowe rozmiary, dzięki czemu zmieszczą się nawet w najmniejszej kuchni.

Funkcje konserwacyjne. Najważniejsze w tym przypadku jest czyszczenie kolby z filtrem, do której wsypuje się kawę mieloną. Trzeba to robić po przygotowaniu każdej porcji kawy. To samo dotyczy dyszy parowej, jesli spieniało się mleko. Ponadto, urządzenie trzeba regularnie odkamieniać. Przy odpowiedniej pielęgnacji, kawa będzie pyszna każdego dnia.

Kapsułkowe ekspresy do kawy – dla zabieganych

Kapsułkowe ekspresy do kawy są nieduże, lekkie, dość ciche, nie wymagają wiele czyszczenia i są stosunkowo niedrogie. Stosuje się w nich kawę pakowaną w specjalne kapsułki – małe, najczęściej plastikowe kubeczki z aluminiowym wieczkiem. Jedna kapsułka zawiera kawę mieloną na przygotowanie jednej porcji napoju. Zaletą kapsułek jest ich bardzo duży wybór – nie tylko espresso i kawy czarnej o różnych smakach (jak karmelowy, kokosowy, orzechowy czy owoców egzotycznych), ale także takich jak latte czy cappuccino, nawet ze świeżo spienionym mlekiem. Po użyciu, kapsułkę wystarczy wyrzucić do kosza.

Inne cechy charakterystyczne kapsułkowych ekspresów do kawy.

  • Wyjątkowo prosta obsługa. Nawet w pośpiechu o poranku znajdzie się chwilka na filiżankę pysznej kawy.
  • Kompaktowy rozmiar i łatwy transport. Urządzenie można wygodnie zabrać ze sobą na wakacje lub weekend poza domem - tylko trzeba też pamiętać o ulubionych kapsułkach!
  • Bogactwo smaków i rodzajów kawy – łatwe dostosowania do różnych gustów. Kawa lungo, cappuccino, czarna, espresso, ristretto, macchiato - ekspresy na kapsułki,  tak jak i inne, przygotowują różne kawowe napoje.

Funkcje konserwacyjne. Aby Twój ekspres na kapsułki codziennie parzył pyszną kawę, pamiętaj o jego regularnym czyszczeniu i odkamienianiu. Odwapnianie jest wymagane mniej więcej co 3 miesiące lub co 400 filiżanek. Codziennie warto też opróżnić pojemnik na zużyte kapsułki.

Małe, ale funkcjonalne i wygodne ekspresy na kapsułki to najlepsi przyjaciele osób, które żyją w pośpiechu. Polecane są tym, którzy mniej czasu spędzają w domu, ale w wolnej chwili lubią napić się dobrej kawy.

Jak więc widać, producenci prześcigają się w pomysłach, jak najlepiej zaspokoić gusta i nawyki różnych miłośników kawy. Do tego dochodzi atrakcyjny design ekspresów, więc każdy kawosz na pewno znajdzie aparat, który zaspokoi jego osobiste preferencje. A jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak kawa wpływa na Twoje zdrowie, przeczytaj również ten artykuł.

Czytaj więcej na temat:kawa, agd
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole