Skocz do zawartości

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plWiadomościKonin. Absolwentka ZSBiKZ laureatką ogólnopolskiej olimpiady

Konin. Absolwentka ZSBiKZ laureatką ogólnopolskiej olimpiady

Dodano: , Żródło: LM.pl
Konin. Absolwentka ZSBiKZ laureatką ogólnopolskiej olimpiady

Wiktoria Herman – tegoroczna absolwentka ZSBiKZ Konin zajęła trzecie miejsce w Polsce, uzyskując tytuł laureata XLIV Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w bloku gastronomia. Finalistką tej samej olimpiady w bloku technologia żywności została Julia Paprocka.

Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych to jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych konkursów wiedzy oraz umiejętności praktycznych organizowany w naszym kraju, któremu patronuje Ministerstwo Edukacji i Nauki, a także Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Etap centralny XLIV Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych odbył się w dniach w ostatni weekend miasta na Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy. W finale rywalizowało ze sobą 207 uczniów szkół średnich z całej Polski, którzy uzyskali najlepsze wyniki podczas eliminacji okręgowych, odbywających się w kwietniu. Dr hab. Wiesław Świderek, przewodniczący Komitetu Głównego OWiUR, podkreślał, że już samo zakwalifikowanie się do etapu centralnego, to ogromny sukces. – Żeby tu być, przeszliście długą drogę. Serdecznie dziękuję za wielkie zaangażowanie zarówno wam, jak i waszym nauczycielom – mówił, zwracając się do olimpijczyków dr Świderek.

Uczestnicy rywalizowali w jedenastu blokach tematycznych. Każdy uczestnik musiał rozwiązać test składający się z 60 pytań oraz wykonać trzy zadania praktyczne. Wiktoria zdobyła 106 pkt na 120 (w tym z testu najwyższą ilość w swoim bloku – 56/60) i zabrakło jej zaledwie trzech punktów do I miejsca.

Laureaci i finaliści OWiUR, zgodnie z rozporządzeniem MEiN, uzyskują zwolnienie z egzaminów potwierdzających kwalifikacje w swoich zawodach z części pisemnej oraz przepustkę na upragniony kierunek studiów na prestiżowych uczelniach.

Technik żywienia i usług gastronomicznych (wcześniej technik usług gastronomicznych) to kierunek, który w ZSBiKZ Konin istnieje już od 24 lat i na tej przestrzeni lat wykształcił już wielu laureatów i finalistów olimpiad. Profesjonalna, nowoczesna baza dydaktyczna sprzyja osiąganiu wysokich wyników zarówno w konkursach czy na egzaminie zawodowym – mówi Beata Spisacka wicedyrektor szkoły. – To tutaj uczniowie rozwijają swoje pasje i zainteresowania, uczą się technologii przygotowania potraw i napojów, pogłębiają umiejętności z zakresu obsługi konsumenta, planują jadłospisy, uczą się przestrzegania zasad racjonalnego żywienia.

fot. ZSBiKZ

Absolwentka ZSBiKZ laureatką ogólnopolskiej olimpiady
Absolwentka ZSBiKZ laureatką ogólnopolskiej olimpiady
Absolwentka ZSBiKZ laureatką ogólnopolskiej olimpiady
Absolwentka ZSBiKZ laureatką ogólnopolskiej olimpiady
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole