Konin. Absolwentka ZSBiKZ laureatką ogólnopolskiej olimpiady
Wiktoria Herman – tegoroczna absolwentka ZSBiKZ Konin zajęła trzecie miejsce w Polsce, uzyskując tytuł laureata XLIV Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w bloku gastronomia. Finalistką tej samej olimpiady w bloku technologia żywności została Julia Paprocka.
Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych to jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych konkursów wiedzy oraz umiejętności praktycznych organizowany w naszym kraju, któremu patronuje Ministerstwo Edukacji i Nauki, a także Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Etap centralny XLIV Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych odbył się w dniach w ostatni weekend miasta na Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy. W finale rywalizowało ze sobą 207 uczniów szkół średnich z całej Polski, którzy uzyskali najlepsze wyniki podczas eliminacji okręgowych, odbywających się w kwietniu. Dr hab. Wiesław Świderek, przewodniczący Komitetu Głównego OWiUR, podkreślał, że już samo zakwalifikowanie się do etapu centralnego, to ogromny sukces. – Żeby tu być, przeszliście długą drogę. Serdecznie dziękuję za wielkie zaangażowanie zarówno wam, jak i waszym nauczycielom – mówił, zwracając się do olimpijczyków dr Świderek.
Uczestnicy rywalizowali w jedenastu blokach tematycznych. Każdy uczestnik musiał rozwiązać test składający się z 60 pytań oraz wykonać trzy zadania praktyczne. Wiktoria zdobyła 106 pkt na 120 (w tym z testu najwyższą ilość w swoim bloku – 56/60) i zabrakło jej zaledwie trzech punktów do I miejsca.
Laureaci i finaliści OWiUR, zgodnie z rozporządzeniem MEiN, uzyskują zwolnienie z egzaminów potwierdzających kwalifikacje w swoich zawodach z części pisemnej oraz przepustkę na upragniony kierunek studiów na prestiżowych uczelniach.
– Technik żywienia i usług gastronomicznych (wcześniej technik usług gastronomicznych) to kierunek, który w ZSBiKZ Konin istnieje już od 24 lat i na tej przestrzeni lat wykształcił już wielu laureatów i finalistów olimpiad. Profesjonalna, nowoczesna baza dydaktyczna sprzyja osiąganiu wysokich wyników zarówno w konkursach czy na egzaminie zawodowym – mówi Beata Spisacka wicedyrektor szkoły. – To tutaj uczniowie rozwijają swoje pasje i zainteresowania, uczą się technologii przygotowania potraw i napojów, pogłębiają umiejętności z zakresu obsługi konsumenta, planują jadłospisy, uczą się przestrzegania zasad racjonalnego żywienia.
fot. ZSBiKZ