Konin. Muzeum pachniało piernikami. Pierwsze takie warsztaty!
Około 2 tysięcy pierników z 20 kg mąki powstało w ciągu ostatnich kilku dni w konińskim muzeum. A to za sprawą pierwszych warsztatów „Cynamon, goździki...Pieczemy pierniki!”
Przedszkolaki, uczniowie konińskich szkół, a także całe rodziny. Blisko 400 osób od środy do dzisiaj wzięło udział w piernikowych warsztatach.
- Przede wszystkim chodziło nam o to, żeby miło spędzić czas w muzeum, ale w trochę inny sposób. Celem było też przybliżenie naszym odwiedzającym tradycji świątecznych – mówi Elżbieta Sztamblewska, prowadząca warsztaty w Muzeum Okręgowym w Koninie. - Wyszliśmy naprzeciw oczekiwaniom odwiedzających, bo pojawiały się głosy, że moglibyśmy piec pierniki. Stwierdziliśmy, że to będzie całkiem sympatyczne, pachnące i smaczne. Myślę, że to był trafiony pomysł – dodaje.
Patrząc na frekwencję, trudno się nie zgodzić. Zainteresowanie pierwszymi w muzeum warsztatami piernikowymi było ogromne, a w samym wydarzeniu wzięły udział zarówno 2-letnie dzieci jak i blisko 70-letnie osoby. A jaki jest przepis na udane pierniki?
- Dużo słodyczy i cynamonu, ale najważniejsze to serce włożone w pracę. Wtedy wychodzą najlepsze – mówi z uśmiechem Elżbiera Sztamblewska.
Poza wałkowaniem i wycinaniem ciastek, na uczestników zajęć czekało zdobienie pierników, któremu towarzyszyły sączące się z głośników kolędy.
fot. Muzeum Okręgowe w Koninie, LM.pl
Dziękujemy za Twoją obecność. Obserwuj nas w Wiadomościach Google, aby być na bieżąco.