Kulinarna wycieczka. Uczniowie z Żychlina z wizytą u szefa Amaro
Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie odwiedzili jedną z najlepszych restauracji w kraju. Była to nagroda w ogólnopolskim konkursie.
Młodzież pierwszej klasy technikum żywienia w konkursie „Klasa z Nestle Professional” zdobyła nagrody o wartości 20 tys. zł i została objęta fachową opieką przez firmę i szefa Jerzego Pasikowskiego. Uczniowie z Żychlina wzięli już udział w warsztatach kulinarnych w Warszawie, gdzie szkolili się pod okiem mistrza.
Teraz do stolicy pojechała wybrana podczas warsztatów trójka najlepszych młodych kucharzy. Kludia Szplet, Żaneta Marciniak i Jakub Walter zostali zaproszeni do restauracji Wojciecha Modesta Amaro, który może poszczycić się gwiazdką Michelin. Na uczniów czekało menu stworzone przez szefa Amaro i jego zastępcę.
- Od samego początku każde z dań było zaskoczeniem, chociażby „wiosenny ogródek” jadalny w całości, lody szpinakowe i wiele innych ciekawych rozwiązań łączenia sezonowych produktów z nowoczesnymi technikami ich sporządzania – informuje Katarzyna Hryciuk z ZSEU w Żychlinie.
Jeden z uczestników kulinarnej wycieczki, w ramach nagrody odbędzie jeszcze dwutygodniowy staż w kuchni Nestle Professional.
fot. ZSEU Żychlin