Skocz do zawartości

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plWiadomościRosocha. Jesienny festiwal smaków. Ziemniak i dynia w roli głównej!

Rosocha. Jesienny festiwal smaków. Ziemniak i dynia w roli głównej!

Dodano: , Żródło: LM.pl
Rosocha. Jesienny festiwal smaków. Ziemniak i dynia w roli głównej!
imprezy

Lody z ziemniaków zdobyły nagrodę specjalną podczas siódmego Festiwalu Dyni i Pieczonego Ziemniaka, który odbył się w miejscowości Rosocha, gm. Golina.

Każdy kto wybrał się w sobotnie popołudnie do Rosochy, na pewno nie żałował. W namiocie gminnym częstowano m.in. zalewajką, zupą dyniową, plackami ziemniaczanymi, kompotem z dyni, gulaszem mięsnym z kluskami dyniowymi, dyniowym leczo oraz pulpetami w sosie śmietanowym.

– Chcemy, żeby mieszkańcy gminy Golina i całego powiatu konińskiego posmakowali potraw z dyni i ziemniaka w wielu aranżacjach smakowych – mówił Damian Ciesielski, dyrektor Domu Kultury w Golinie.

Stałą częścią festiwalu jest rywalizacja kulinarna. W tym roku w szranki stanęło sześć Kół Gospodyń Wiejskich. Trzyosobowe jury w składzie: Sylwia Kudła ze Starostwa Powiatowego w Koninie, Bożena Palpuchowska z Banku Żywności w Koninie oraz Edyta Czerniak – kierowniczka Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Golinie.

- Miałyśmy duży dylemat komu przyznać nagrodę – podkreślała Bożena Palpuchowska. - Brałyśmy pod uwagę to, żeby w potrawie była jak największa zawartość dyni i ziemniaka. Zaskoczyły nas lody ziemniaczane i jesienna bomba, czyli galaretka z dyni w czekoladzie. Gratulujemy pomysłów. Poziom konkursu był bardzo wysoki – dodała.

Nagrody za aranżację stoiska trafiły do: sołectwa Kawnice, OSP Rosocha i KGW Kraśnica. Najsmaczniejszą potrawą z ziemniaka został pączek ziemniaczany wykonany przez Marlenę Jakubowską z KGW Węglew. Kolejne dwa miejsca zajęły: nadziewane ziemniaki pod pierzynką serową (Barbara Szymczak z KGW Kraśnica) i kluski przecierane (Barbara Wiśniewska, sołectwo Kawnice). Jeśli chodzi o potrawy z dyni to pierwsze miejsce zajął pasztet z dyni z soczewicą wykonany przez Ewę Kujawę z KGW Lubiecz. Drugie miejsce przyznano za sernik dyniowy (Joanna Lewandowska z OSP Rosocha), a trzecie za babeczki dyniowe z kremem (Magdalena Łabik z KGW Kraśnica przy Kółku Rolniczym). Nagroda specjalna trafiła do KGW Węglew za lody z ziemniaków.

Dla uczestników festiwalu zaśpiewała Wokaliza oraz młodzi artyści ze szkoły w Golinie i tamtejszego domu kultury. Były też animacje dla dzieci i malowanie twarzy.

Rosocha. Jesienny festiwal smaków. Ziemniak i dynia w roli głównej!
Rosocha. Jesienny festiwal smaków. Ziemniak i dynia w roli głównej!
Rosocha. Jesienny festiwal smaków. Ziemniak i dynia w roli głównej!
Rosocha. Jesienny festiwal smaków. Ziemniak i dynia w roli głównej!
Rosocha. Jesienny festiwal smaków. Ziemniak i dynia w roli głównej!
Rosocha. Jesienny festiwal smaków. Ziemniak i dynia w roli głównej!
Rosocha. Jesienny festiwal smaków. Ziemniak i dynia w roli głównej!
Rosocha. Jesienny festiwal smaków. Ziemniak i dynia w roli głównej!
Rosocha. Jesienny festiwal smaków. Ziemniak i dynia w roli głównej!
Rosocha. Jesienny festiwal smaków. Ziemniak i dynia w roli głównej!
Rosocha. Jesienny festiwal smaków. Ziemniak i dynia w roli głównej!
Rosocha. Jesienny festiwal smaków. Ziemniak i dynia w roli głównej!
Rosocha. Jesienny festiwal smaków. Ziemniak i dynia w roli głównej!
Rosocha. Jesienny festiwal smaków. Ziemniak i dynia w roli głównej!
Rosocha. Jesienny festiwal smaków. Ziemniak i dynia w roli głównej!
Rosocha. Jesienny festiwal smaków. Ziemniak i dynia w roli głównej!
Rosocha. Jesienny festiwal smaków. Ziemniak i dynia w roli głównej!
Rosocha. Jesienny festiwal smaków. Ziemniak i dynia w roli głównej!
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole