Skocz do zawartości

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plWiadomościTurkish Day w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Koninie

Turkish Day w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Koninie

Dodano:
Turkish Day w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Koninie

Mirosław Pawlak, rektor PWSZ w Koninie, był gościem uczelnianego Turkish Day. 

Mirosław Pawlak, rektor PWSZ w Koninie, był gościem uczelnianego Turkish Day. Przyznał, że jest miłośnikiem Turcji.
 
Studenci z Turcji przeważają wśród obcokrajowców uczących się w PWSZ w Koninie. W obecnym semestrze aż 32 osoby są z tego kraju. Wszyscy znaleźli się w Koninie dzięki wymianie w ramach Programu Erasmus+.Chętnie kontynuują zapoczątkowaną w 2010 roku przez starszych kolegów tradycję.
 
Dzień Turecki z jednej strony pozwala im przez moment poczuć się jak u siebie, z drugiej daje możliwość podarowania polskim kolegom choćby namiastki swojej ojczyzny. Opowiadają o jej bogatej kulturze, historii, tradycjach i obyczajach. Ponieważ niemałą rolę w kulturze każdego kraju odgrywa kuchnia, prezentują także kulinarne hity, i to nie tylko w teorii, ale i w praktyce. Już kilka dni wcześniej robią listę zakupów, dzielą się obowiązkami, by podczas Turkish Day przy dźwiękach rodzimej muzyki zaserwować nam swoje ulubione potrawy. W tym roku przygotowali i podali wiele specjałów. Wśród potraw mięsnych znalazły się saç tava, dolma, dizme, pilav, tavuklu pilav, kÄąymalÄą patlÄącan, kÄąsÄąr, patates salatasÄą, kavurma, mücver. Jako desery na stół „wjechały” seker pare, Äąslak kek, un kurabiyesi, sütlaç, helva, borek, a do picia ayran, cacÄąk.

 

Turkish Day w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Koninie
Turkish Day w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Koninie
Turkish Day w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Koninie
Turkish Day w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Koninie
Czytaj więcej na temat:PWSZ Konin, dzień turecki,
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole