Zdobyli środki na mobilną kuchnię. Będą uczyć niemarnowania żywności
Mobilną kuchnię warsztatową zamierza kupić koniński Bank Żywności. Będzie ona służyła edukowaniu i pokazom kulinarnym związanym z niemarnowaniem jedzenia.
Zakup mobilnej kuchni jest możliwy dzięki 50 tys. zł dofinansowania z Urzędu Marszałkowskiego w Poznaniu.
- Wystartowaliśmy w konkursie i dostaliśmy środki na kuchnię mobilną. Jest zamówiona. Ma dotrzeć do końca roku – mówi Joanna Piekarczyk, dyrektor Banku Żywności w Koninie. - To będą gotowe elementy wyposażone w kuchnię i kran z wodą, będzie piekarnik i lodówka. Dodatkowo zakupione zostaną stoły, żebyśmy mogli stanowisko rozłożyć i przygotować posiłek. Będzie też możliwość degustacji – dodaje.
Bożena Palpuchowska z Banku Żywności w Koninie podkreśla, że tego typu sprzęt bardzo się przyda.
- W tej chwili mamy ograniczone możliwości, żeby przygotowywać posiłki na większą skalę. Dzięki tej kuchni przeprowadzimy warsztaty dla dużo większej liczby osób. Będziemy mogli pokazywać co możemy zrobić z różnych produktów, żeby ich nie marnować – mówi Bożena Palpuchowska. - Tylko w tym roku przeprowadziliśmy 160 warsztatów dla dzieci, młodzieży, osób korzystających z pomocy żywnościowej oraz dla seniorów. Pokazujemy jak przygotować tani, ale smaczny i zdrowy posiłek – dodaje.
Od 2015 roku ponad 1000 warsztatów, z których skorzystało 10 000 osób. Pierwsza możliwość sprawdzenia kuchni będzie w lutym.