Żychlin. Uczniowie uczyli niemieckich kolegów przyrządzać pierogi
Ponad 400 pierogów w ramach kulinarnych warsztatów przygotowali wspólnie uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie, I Liceum Ogólnokształcącego oraz ich niemieccy rówieśnicy.
Młodzież z Żychlina gościła w murach ZSEU kolegów i koleżanki z I LO w Koninie oraz ich partnerskiej szkoły z Ingolstadt z Niemiec. Uczniowie drugiej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych zaprosili rówieśników do udziału w warsztatach kulinarnych. Tematem były tradycyjne, polskie pierogi.
Według instruktażu, goście przygotowali ponad 400 pierogów z różnymi farszami. Jak podkreśla Katarzyna Hryciuk, rzecznik prasowy ZSEU w Żychlinie, warsztaty służyły przede wszystkim integracji, ale też dały możliwość zaprezentowania własnych umiejętności i dzieleniu się wiedzą.
fot. ZSEU Żychlin