Konin. Dzielą się tym co mają. To był dobry rok dla Banku Żywności
Produkty o wartości ponad 7,5 mln zł tylko w ubiegłym roku rozdał potrzebującym Bank Żywności w Koninie.
Pogotowie św. Mikołaja, Powszechna Zbiórka Żywności i Dzielmy się tym co mamy. To sztandarowe akcje, które prowadzi koniński bank.
- Ten rok, który jest za nami to taki tradycyjny, dobry rok, który jest zapisany cyferkami. Mieliśmy 16 500 tysiąca podopiecznych w regionie. Większość pozyskanych produktów pochodziła z programu operacyjnego „Pomoc żywnościowa” - mówi Ireneusz Niewiarowski, prezes Banku Żywności w Koninie.
Poza stałym pozyskiwaniem produktów żywnościowych, bank prowadzi działalność edukacyjną.
- Zorganizowaliśmy 166 warsztatów kulinarnych, z których skorzystało 3 000 osób. To są podopieczni, którzy uczą się gotować, wykorzystywać produkty żywnościowe, zwracamy uwagę na problem marnowania żywności i niewłaściwego odżywiania. W warsztatach tych i w akcji „Pogotowie św. Mikołaja” skupiamy się na osobach starszych. Podczas tych kilkunastu lat zmieniliśmy profil odbiorców paczek. Kiedyś były one dla dzieci, a teraz są dla seniorów i osób samotnych. Wspieramy też całe rodziny – mówi Joanna Piekarczyk, dyrektor Banku Żywności w Koninie. - Istota działalności banku to pomoc drugiemu człowiekowi. Nie moglibyśmy tego robić bez wolontariuszy. Co roku to ponad 2 000 osób. Serdecznie dziękuję młodzieży szkół podstawowych i ponadgimnazjalnych oraz nauczycielom, którzy angażują się i motywują młodych ludzi - dodaje.
W ubiegłym roku bank nawiązał też współpracę z dużymi sieciami handlowymi, od których odbiera przede wszystkim nadające się do spożycia warzywa i owoce.
- To często produkty, których organizacje normalnie by nie kupiły, np. mango, czy awokado – mówi Joanna Piekarczyk. - Każdy kilogram uchroniony przed zmarnowaniem nas cieszy. To są dwa, trzy tiry jakie w tygodniu wjeżdżają do banku i trzeba je rozdysponować – dodaje.
Produkty trafiają do organizacji pozarządowych, ośrodków pomocy społecznej, domów dziecka oraz domów pomocy społecznej. W 2018 roku zebrano w sumie 1 418 357 kg żywności. Z tego między innymi przygotowano 4781 paczek w ramach „Pogotowia św. Mikołaja”. W „Powszechnej Zbiórce Żywności” uczestniczyło 57 szkół, w których zebrano 5671 kg żywności. A dzięki akcji „Dzielmy się tym co mamy” udało się pozyskać 2800 kg płodów rolnych i zorganizowano wycieczki dla 100 dzieci.
W sumie od początku działalności Banku Żywności w Koninie zebrano 26 587 128 kg produktów na kwotę 79 580 151 zł.