Żychlin. Warsztaty kulinarne pod okiem uczestnika "Masterchefa"
Bartosz Adamski, uczestnik piątej edycji kulinarnego show „Masterchef”, odwiedził Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie.
Kucharz przeprowadził wykład oraz warsztaty w ramach projektu „Kupuj i gotuj z polską wieprzowiną”. Uczniowie poznali niektóre triki kulinarne Bartosza Adamskiego, który łączy smaki w nieoczywisty sposób.
- Kreatywne podejście Bartosza Adamskiego do gotowania niejednokrotnie urzekło Magdę Gessler, jurorkę popularnego programu kulinarnego „Masterchef”. W części praktycznej wykonał zupę, danie główne i deser, a wszystko na bazie wieprzowiny. Uczniowie chętnie próbowali jego potraw i wysoko ocenili smak – informuje Katarzyna Hryciuk, rzecznik ZSEU w Żychlinie.
Po wykładzie zorganizowany został konkurs kulinarny, którego motywem przewodnim była wieprzowina. Wzięło w nim udział 20 uczniów klas technikum żywienia. Pierwsze miejsce zajął Jakub Walter za polędwiczki z sous-vide na puree z dyni z przyprawami korzennymi. Drugie miejsce przypadło Mateuszowi Hofmanowi, a trzecie Janowi Robakowi. Najlepsi kucharze z Żychlina spróbują swoich sił w kolejnym etapie konkursu, który odbędzie się w Warszawie.
fot. ZSEU Żychlin
Dziękujemy za Twoją obecność. Obserwuj nas w Wiadomościach Google, aby być na bieżąco.