Skocz do zawartości

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plWiadomościBiegli z Krakowa będą badać sprawę śmiertelnego postrzelenia

Biegli z Krakowa będą badać sprawę śmiertelnego postrzelenia

Dodano: , Żródło: LM.pl
Biegli z Krakowa będą badać sprawę śmiertelnego postrzelenia

Do końca lutego ma być wydana opinia biegłych Instytutu Ekspertyz Sądowych im. Prof. dr Jana Sehna z Krakowa w sprawie śmiertelnego postrzelenia przez policjanta 21-letniego Adama Cz.

Tragedia rozegrała się w połowie listopada przy ul. Wyszyńskiego w Koninie. Wtedy to patrol policji próbował wylegitymować dwóch 15-latków i 21-letniego Adama Cz. Najstarszy z mężczyzn zaczął uciekać. Niedługo potem jeden z funkcjonariuszy oddał śmiertelny strzał.

Po ponad miesiącu od tego wydarzenia udało się nam dowiedzieć, że śledczy z Prokuratury Regionalnej w Łodzi, zdecydowali o powołaniu biegłych, którzy przeprowadzą szczegółowe badania śladów i dowodów znalezionych na miejscu oraz zabezpieczonych w związku ze zdarzeniem.

- Biegli przeprowadzą badania daktyloskopijne, biologiczne, fizykochemiczne, mechanoskopijne i śladów drobin powystrzałowych – mówi prokurator Krzysztof Bukowiecki, rzecznik Prokuratury Regionalnej w Łodzi. - Postanowienie jest obszerne i obejmuje 38 szczegółowych pytań kierowanych do biegłych – dodaje.

Termin, do którego powinna zostać wydana opinia wraz z wnioskami został wyznaczony na 28 lutego przyszłego roku.

- Wyniki tych badań są kluczowe dla dalszych ustaleń – mówi Krzysztof Bukowiecki. - Funkcjonariusz nie został przesłuchany w żadnych charakterze. O terminie przesłuchania prokurator zdecyduje po zgromadzeniu szerszego materiału dowodowego – dodaje.

W odtworzeniu przebiegu zdarzenia pomóc może też monitoring, który z kilku miejsc został zabezpieczony. Zapisy z kamer będą odtwarzane w specjalistycznym laboratorium, które pozwoli na wydzielenie poszczególnych klatek i poprawę jakości obrazu.

Biegli z Krakowa będą badać sprawę śmiertelnego postrzelenia
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole