Światowy Dzień Żywności. Rocznie marnujemy 9 mln ton jedzenia
W Polsce marnuje się blisko 9 milionów ton żywności rocznie. Do kosza najczęściej trafiają pieczywo oraz owoce. Dzisiaj Światowy Dzień Żywności.
Bank Żywności w Koninie przypomina, że 16 października to Światowy Dzień Żywności.
- Niestety pandemia pokrzyżowała nasze plamy obchodów tego dnia – pisze w mediach społecznościowych Joanna Piekarczyk, dyrektor Banku Żywności w Koninie. - Pamiętajmy jednak, że w Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności, z tego ponad 2 mln ton w naszych domach. Aż 60% z nas przyznaje się do wyrzucania jedzenia. Najczęściej jest to pieczywo i owoce, a głównym powodem naszego marnowania jest przegapienie terminu przydatności do spożycia – dodaje.
Koniński Bank Żywności od lat stara się zminimalizować zjawisko marnowania żywności. Pozyskując produkty, przekazuje je osobom potrzebującym. Z takiej pomocy w naszym regionie korzysta około 16 tysięcy osób. Poza tym Bank Żywności prowadzi działania edukacyjne związane ze zmianą nawyków żywieniowych i ograniczeniem marnowania żywności w domach.