"Masterchef" z Konina. Gotowanie jest dla niego wszystkim
Gotowanie jest dla niego sposobem na życie. Bartek Kazimierczak z Konina był jednym z uczestników ostatniej edycji „Masterchefa”. Programu nie wygrał, ale z kuchnią wiąże swoją przyszłość.
W 7. edycji telewizyjnego show „Masterchef” można było zobaczyć 21-letniego koninianina, aktualnie studenta anglistyki w Poznaniu. Bartek Kazimierczak swoim kulinarnym talentem zachwycił jury. Nam opowiedział o drodze do kuchni mistrzów, pasji do gotowania i świętach.
Przepis na świąteczny sernik Bartka Kazimierczaka
Składniki na spód:
160 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive lub innych ciastek zbożowych, owsianych itp
30 g masła, roztopionego
Ciastka pokruszyć na pył, dodać rozpuszczone masło i wymieszać do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
800g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
300 ml śmietany kremówki 36%
1 i 1/2 łyżki budyniu waniliowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z laski wanilli
5 jajek
150 g drobnego cukru do wypieków
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. W razie konieczności wydłużyć czas pieczenia o kolejne 10 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Składniki na karmel:
150 g cukru
4 łyżki wody
50 g masła
100 ml śmietany kremówki
Pol łyżeczki soli
Cukier z woda umieścić w rondelku i gotować aż cukier się rozpuści i zamieni w karmel o jasnobursztynowym kolorze. Ściągnąć z ognia, dodać masło i śmietankę, wymieszać. Jesli porobią się grudki to postawić ponownie na ogień i gotować około 5 minut do ich rozpuszczenia. Na koniec wsypać sól, wymieszać. Ostudzić przed wylaniem na sernik.